Knjižnica Domžale

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

leto osnovanja oziroma začetka obratovanja potujoče knjižnice

1997

vrsta podvozja

kombi

znamka in tip vozila

Irisbus/IVECO Daily 50C17V/P

proizvajalec / izdelovalec nadgradnje

Dualis d.o.o.

leto izdelave

2012

št. zaposlenih

2+2

dolžina

7 m

višina

1,90 m

teža (z gradivom)

5.200 kg

dostop za invalide

ne

št. postajališč

??

O nas:

Potujočo knjižnico si delita Knjižnica Domžale in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik - en teden vozi po občinah Domžale in Lukovica, naslednji teden pa po občini Kamnik. Člani potujoče knjižnice so vpisani v obeh knjižnicah, ker je tudi gradivo na bibliobusu iz obeh knjižnic.

Zaradi potrebe po omogočanju dostopa do knjižničnih storitev tudi tistim uporabnikom, ki so iz bolj oddaljenih krajev in sicer sploh ne bi mogli do knjižnice ali pa veliko težje (otroci in starejši ljudje, ki nimajo prevoza, bolni, invalidi, ipd.) je v začetku leta 1997 prvič krenila na pot potujoča knjižnica.

Izposoja je avtomatizirana, je pa večkrat na terenu težava, ker nam ne deluje internet. Izposoja poteka računalniško v sistemu COBISS. S potujočo knjižnico se gremo vsako leto predstavit otrokom v vrtec na Krtino in nameravamo to storitev razširiti še na druge vrtce.

V kombiju je na voljo približno 3000 enot knjižničnega gradiva (okoli 2750 knjig in 250 enot neknjižnega gradiva). Gradivo je urejeno po UDK in je raznovrstno: od otroških pravljic, pesmic in poučnih knjig do strokovnih knjig za odrasle ter seveda otroško in odraslo leposlovje ter nekaj neknjižnega gradiva. Knjižnično zbirko nenehno obnavljamo in dopolnjujemo, pri čemer upoštevamo tudi zanimanje in povpraševanje uporabnikov. Marsikomu od uporabnikov je potujoča knjižnica edino okno v svet knjig in hkrati prijeten družaben dogodek.

Accessibility