Ibby

Nagrade Slovenske sekcije IBBY

Slovenska sekcija IBBY je med promotorji mladinske književnosti in promotorji branja, ki delajo neposredno v praksi z mladinsko književnostjo in z mladimi bralci, izbrala prejemnike priznanj in nagrade.

Žirija v sestavi Špela Frlic (predsednica), Tilka Jamnik in Marija Prelog je izbrala, izvršni odbor slovenske sekcije IBBY pa potrdil, da v letu 2023 prejmejo:

Nagrado Slovenske sekcije IBBY: Liljana Klemenčič

Priznanja Slovenske sekcije IBBY:

  • Nataša Konc Lorenzutti
  • Alenka Veler
  • Založba Zala

Vsem iskrene čestitke!

Podeljevanje Nagrade in priznanj Slovenske sekcije IBBY sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

Podelitev Nagrade in priznanj se bo tudi tokrat odvila na Slovenskem knjižnem sejmu, na Pisateljskem odru, na skupni prireditvi Slovenske sekcije IBBY, Društva Bralna značka – ZPMS, revije Otrok in knjiga ter Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri DSP – v petek 24. novembra ob 13.00.

Lepo vabljeni na podelitev!

Liljana Klemenčič, prejemnica nagrade Slovenske sekcije IBBY

Obrazložitve:

NAGRADA
Liljana Klemenčič
Liljana Klemenčič je 40 let delovala kot višja knjižničarka v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj. Kot vodja mladinskega oddelka knjižnice ter srčna, predana in strokovna mladinska knjižničarka je pomembno prispevala k utrditvi statusa mladinskega knjižničarja. Bila je prva v slovenskem knjižničnem prostoru, ki je pravljične ure za otroke povezala z jogo in jih tako izvajala kot redno obliko knjižničnega dela. Bila je tudi prva v Sloveniji, ki je v splošni knjižnici domislila bralno značko za odrasle, jo razvila v priljubljeno obliko dejavnosti in povezave med bralci, založniki in knjižničarji ter odmevnimi zaključnimi dogodki. Ta njena zamisel se je kmalu razširila v mnoge slovenske splošne knjižice, marsikatera od njih uporablja tudi njene imenitne bralne predloge.
Ob rednem knjižničnem delu se je uveljavila kot avtorica recenzij, časopisnih literarnih rubrik in strokovnih prispevkov. Ves čas svojega delovanja na področju mladinskega knjižničarstva je pomembno sodelovala v številnih projektih, društvih, sekcijah, dogodkih in žirijah. Tako med mladimi kot med odraslimi poslušalci slovi kot odlična pravljičarka s prepoznavnim pripovedovalskim slogom.
Za dolgoletno strokovno in predano delo na področju promocije otroške in mladinske književnosti ter branja prejme nagrado Slovenske sekcije Ibby 2023.

PRIZNANJA
Alenka Veler
Alenka Veler več kot 25 let deluje na področju otroške in mladinske književnosti; od leta 2010 let je urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga. Ob rednem uredniškem delu, ki ga odlikujeta poglobljeno delo z izvirnimi rokopisi in pretanjen občutek za kvalitetno literaturo za mlade bralce, je pobudnica več izstopajočih projektov. Bila je ena od ustanoviteljic in vodij Ekipe Za 2 groša fantazije, ki je med letoma 2002 in 2012 delovala na Radiu Študent. Je pobudnica ter ena od mentoric pri Festivalu angažiranega pisanja Itn, ki v produkciji Zavoda Divja misel in Mladinske knjige od leta 2016 poteka na Vodnikovi domačiji. V letu 2022 je v okviru praznovanja 70. obletnice zbirke Sinji galeb zasnovala obsežen program dogodkov in bralno-spodbujevalnih akcij ter k sodelovanju z različnimi premišljenimi iniciativami pritegnila številne kulturne ustanove, knjižnice in mlade bralce. Z vzpostavijo šolske razstave knjig Sinji galeb je v praznovanju sodelovalo več kot 100 splošnih in šolskih knjižnic; na natečaju Bodi pisatelj, posvečenemu zbirki, je sodelovalo 435 otrok iz 75 osnovnih šol. Skupaj s številnimi sodelavkami in sodelavci je tako pripravila odlično in medijsko odmevno celoletno vseslovensko praznovanje najstarejše knjižne zbirke za mladino pri nas. Za svoje delo na področju promocije mladinske književnosti prejme priznanje Slovenske sekcije Ibby 2023.

Založba Zala
Založba Zala je v trinajstih letih svojega delovanja izdala več kot 100 prevodnih in izvirnih del za otroke in mlade, pri tem pa k sodelovanju pritegnila priznane tudi mednarodno uveljavljene prevajalce, avtorje in ilustratorje. Pretehtan založniški izbor založbe vključuje tudi prevode številnih nagrajenih knjig in izdaje iz manj zastopanih književnosti (npr. ferske književnosti). Z zbirko Mušnica, ki je namenjena izdaji izvirnih slovenskih slikanic, slovensko ustvarjalnost uspešno promovira tudi v tujini.
Številne izdaje založbe Zala so prejemnice znaka Zlata hruška, skoraj vse so uvrščene na različne priporočilne sezname in v Priporočilnico Bralne značke. O premišljeno aktualnem izboru priča tudi dejstvo, da je kar nekaj Zalinih izdaj doživelo odrsko priredbo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ali Mini teatra.
Ob rednem založniškem delu je založba Zala dejavna tudi na področju promocije književnosti in branja. Prizadevno sodeluje z mladimi bralkami in bralci, njihovimi mentoricami in mentorji ter je dejavna na publicistično-didaktičnem področju. Organizirala je vrsto obiskov uglednih tujih avtorjev v Sloveniji in nastopov domačih prevajalk in prevajalcev ter ilustratork in ilustratorjev.
Za več kot desetletno delo na področju izdajanja in promocije kvalitetne otroške in mladinske književnosti ter spodbujanja branja Založbi Zala podeljujemo priznanje Slovenske sekcije Ibby 2023.

Nataša Konc Lorenzutti
Nataša Konc Lorenzutti je med mladimi bralci priljubljena pisateljica, scenaristka in pedagoginja v kulturi. Njena otroška in mladinska dela so bila večkrat nominirana za literarne nagrade, za delo Kdo je danes glavni je prejela priznanje Zlata hruška, z delom Zvezek in brezzvezek je bila uvrščena na Častno listo Ibby. Njena dela so bila večkrat izbrana v projektu Rastem s knjigo in uvrščena na bralne sezname za Cankarjevo priznanje.
Kot pisateljica je vseskozi v aktivnem stiku z mladimi bralci. Izvedla je že več kot 300 nastopov na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji in zamejstvu ter v tujini.
Kot predsednica Sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev
aktivno gradi ugled in prepoznavnost otroške in mladinske književnosti v splošni javnosti ter promocijo slovenske literarne ustvarjanosti za otroke in mlade v tujini. Posebej je treba izpostaviti njen vztrajen trud pri ustvarjanju promocijskega filma Čitalnica in antologije Slovenia’s best for young readers, ki sta nastala kot promocija slovenske ustvarjalnosti na sejmih v Frankfurtu in Bologni.
Za dolgoletno ustvarjalno in aktivno delo na področju mladinske književnosti prejme priznanje Slovenske sekcije Ibby 2023.

Accessibility