Mestna knjižnica Ljubljana

leto osnovanja oziroma začetka obratovanja potujoče knjižnice

1974

O nas:

Potujoča knjižnica Ljubljana deluje od leta 1974. Trenutno vozilo je že peto po vrsti in je na osnovi avtobusa Iveco. V dolžino meri dobrih 12 metrov in ima dvižno ploščad za vozičke (invalide). Naša garaža je v Knjižnici Otona Župančiča (Mestna knjižnica Ljubljana) v središču Ljubljane. Obiskujemo 10 občin. S knjižnicami primestnega območja si delimo nekatere uporabnike, ki obiskujejo tudi krajevne knjižnice, ki so v mreži Mestne knjižnice Ljubljana. Edina občina, kjer MKL nima stacionarne knjižnice, so Medvode, kjer imamo 5 postajališč. Občina ima sicer tudi svojo stacionarno knjižnico, ki že nekaj let ni več enota Mestne knjižnice Ljubljana, ampak so se osamosvojili.

Posebne skupine, ki jih poleg podeželja tudi obiskujemo, so domovi starejših, specialni zavodi: Soča rehabilitacijski institut, Zavod za gluhe in naglušne (otroci s posebnimi potrebami, večinoma avtisti), Center Janeza Levca (otroci s posebnimi potrebami), Zapori na Igu.
Zaposlenih nas je 5, od tega 2 šoferja knjižničarja, en knjižničar in dve bibliotekarki. V dopoldanskem času obiskujemo vrtce, kjer imamo predstavitev bibliobusa in ure pravljic, pripravljamo zbirko na avtobusu ter vso rezervirano, naročeno gradivo iz skladišča. Popoldne, od 13. ure do 19. ure pa obiskujemo 48 postajališč.

Accessibility