Znanilci bibliotekarske stroke

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije bo leta 2027 praznovala že 80 let svojega delovanja. Ob tako pomembni obletnici pripravljamo nekaj aktivnost, s katerimi bomo obeležili to izjemno obletnico.

Prva od njih je priprava video portretov, s katerimi želimo počastiti spomin na delo knjižničarjev, ki so pomembno prispevali k razvoju stroke, in opozoriti na njihov prispevek tako za stroko kot za delo Zveze. Portreti so zasnovani kot intervjuji z zaslužnimi knjižničarji, ki jih dopolnjujejo izjave njihovih sodelavcev in sodobnikov. V serijo bomo vključili tudi portrete kolegov, ki jih ni več med nami, njihovo zgodbo bomo rekonstruirali s pomočjo njihove zapuščine in kolegov.

V letu 2023 načrtujemo izdelavo desetih portretov, v katerih bomo izpostavili deset kolegov, ki so pustili globje sledi v stroki. Poleg objavljene verzije bomo shranili tudi arhivsko verzijo z vsem posnetim gradivom, ki bo na zahtevo dostopna raziskovalcem v prihodnjih letih.

Želimo si, da bi tudi v prihodnjih letih nadaljevali s tem tempom. Tako bi v petih letih, ki nas ločijo do obletnice, zbrali lepo število spominov. Prvi portreti bodo na ogled konec leta 2023, za začetek pa vas vabimo k ogledu napovednika:

Projekt “Znanilci bibliotekarke stroke” se je razvil iz ideje dr. Melite Ambrožič in Mojce Trtnik. Za strokovno plat izvedbe skrbi Janez Kanič, za produkcijsko Kristian Koželj. Tehnično ekipo vodi Nejc Velkavrh.

Izvedbo projekta finančno podpirajo Ministrstvo za kulturo in člani področnih društev, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Hvala tudi vsem knjižnicam, ki ste nam že odstopile prostore za izvedbo snemanj, predvsem Mestni knjižnici Ljubljana in Univerzitetni knjižnici Maribor, ki sta nam ponudili več lokacij.

Najprisrčnejše pa se zahvaljujemo vsem, ki ste že in ki še boste sodelovali pri projektu, ali z obujanjem spominov, ali z izjavami ali z opozarjanjem na kolege, ki jih ne smemo spregledati. Tako pomembne zgodbe moramo pisati skupaj.