Mednarodni mesec šolskih knjižnic

Mednarodno združenje šolskih knjižničarjev (IASL – International Association of School Librarianship) tudi letos vabi k praznovanju in promociji šolskih knjižnic s praznovanjem meseca šolskih knjižnic. V slovenskem prostoru ga tradicionalno koordinira Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije. Letošnji slogan se glasi:

Šolska knjižnica:
moj srečni kraj,
kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

Letos vas vabimo k praznovanju z zavedanjem o povezavi med knjigami, branjem, šolskimi knjižnicami in o tem, da lahko skupaj soustvarjamo prijetno vzdušje v šolski knjižnici. V mesecu oktobru lahko posebno skrb namenite promociji šolske knjižnice kot prostoru, kjer smo lahko srečni, ko smo ustvarjalni in se po mili volji predajamo domišljiji.

Leta 1999 so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007.

Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.«

Mednarodni mesec šolskih knjižnic omogoča pristojnim za šolske knjižnice, da izberejo dan v oktobru, ki najbolj ustreza njihovi posebni situaciji, ko lahko praznično poudarijo pomembnost šolskih knjižnic.

Vse slovenske šolske knjižničarke in knjižničarje vabimo, da se pridružite in z obiskovalci knjižnic praznujete.

Kako? Idej vam zagotovo ne manjka, lahko pa jih izberete iz predlogov v prilogi. Morda vam bodo v pomoč tudi gesla iz preteklih let:

• 2007 – Učenje – okrepljeno z energijo šolske knjižnice,
  • 2008 – Pismenost in učenje v tvoji šolski knjižnici,
  • 2009 – Šolske knjižnice: panorama, zgodba zgodb,
  • 2010 – Odprtost raznovrstnim izzivom – to so šolske knjižnice,
  • 2011 – Šolske knjižnice opolnomočajo učence za življenje,
  • 2012 – Šolske knjižnice – vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo,
  • 2013 – Šolske knjižnice: vstop v življenje
  • 2014 – Šolske knjižnice: srce šole,
  • 2015 – Šolske knjižnice so zakon,
  • 2016 – Naučite se razvozlati svoj svet.
  • 2017 – Povezovanje skupnosti in kultur,
  • 2018 – Zakaj imam rad/a svojo šolsko knjižnico,
  • 2019 – Predstavljajmo si …
  • 2020 – Iskanje poti do zdravja in dobrega počutja,
  • 2021 – Pravljice in ljudske povesti po svetu,
  • 2022 – Branje za globalni mir in življenje v harmoniji.

Kdaj? Slovenski knjižničarji lahko praznovanja pričnemo že sredi septembra s pričetkom 6. NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA in dejavnosti napovejte v DOGODKOVNIKU NMSB’23 na spletni strani, najkasneje pa prve dni oktobra ob tednu otroka. Izpostavite dogodke, ki so namenjeni skupnemu branju in s tem obogatijo temo skupne akcije v okviru TVU z naslovom Beremo skupaj ­­– za znanje in za zabavo, kar lahko povežete z letošnjo tematiko Mednarodnega meseca šolskih knjižnic 2023:

Šolska knjižnica:

moj srečni kraj,

kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

S praznovanjem želimo slovensko javnost opozoriti na pozitivne učinke delovanja šolskih knjižnic znotraj matičnih ustanov. Na ta način izpostavimo njihov pomen pri posameznikovem sprejemanju in razumevanju sebe ter drugih, omogočanju empatije, moralnem presojanju, spodbujanju strpnosti in sočutja, treningu socialnih veščin otrok, učencev in dijakov ter vzpostavitvi pozitivnega odnosa do knjižnic in branja.

Letošnji slogan v prvi vrsti spodbuja k prijetnemu počutju v šolski knjižnici ter k spodbujanju ustvarjalnosti in domišljije.

Srčno vabljeni, da se pridružite skupnosti praznujočih šolskih knjižnic po vsem svetu in se odločite za izvedbo projekta.

Poročilo ali strokovni prispevek o izvedenih dejavnostih pošljite Urši Bajda, članici IO Sekcije za šolske knjižnice, do 23. 12. 2023.

Poročila lahko pošljete po elektronski pošti na naslov: .

Tudi letos bomo izdali ePublikacijo, v katero bodo vključeni le strokovni prispevki, ki jih boste avtorji lahko uveljavljali pri napredovanju v nazive.

Kratka poročila bodo zgolj dokaz, da ste sodelovali in vam lahko izdamo potrdilo o sodelovanju.

Nacionalna koordinatorica, mag. Urša Bajda

Gradivo:

Kaj lahko počnemo v mednarodnem mesecu šolskih knjižnic?

Navodila za pripravo poročila v obliki strokovnega prispevka o izvedenih dejavnostih